Esőadó Szegeden?

A hétvégén többen is megkerestek egy a TV-ben hallott információ kapcsán. (direkt írok TV-t forrásmegjelölésnek, mert Ők is csak Internetre hivatkoznak). Tehát a hír szerint a lehulló csapadék után is fizetniük kell a vállalkozóknak, a telephelyük nagysága, és burkolata (lefolyási tényező) alapján. E témában a helyi újság online kiadásában is indult topic és az index fórumán is szóba került.


Első hallásra tényleg durva, de mi is történik tulajdonképpen?
Nem új adónem, hanem a Vízmű egy régi szolgáltatása. Ha a Vízmű csatornájába a telepünkön összegyűlt csapadékvizet belevezetjük, akkor a Vízmű rendszerét ezzel is terheljük, és innentől kezdve szennyvíznek minősül, mivel más szennyvízzel keveredik, tehát csatorna díjat kell utána fizetni.

Eddig önkéntes alapon, aki igénybe vette az fizetett, most a Vízmű fölmérte, hogy szerintük ki az, mely telep, vállalkozás, aki bevezeti a szennyvíz mellett a csapadékvizet is a rendszerükbe, és nekik, kb. 500 érintettnek küldött levelet, hogy mi van. Az, hogy mi van együtt állapítják majd meg, a Vízmű kimegy és a tulajjal, vagy bérlővel fölmérik a helyzetet, hogy tényleg bevezeti-e, és mennyit.

A számítás pedig egy átlag számítás, természetesen van lehetőség mérő óra felszerelésére is, ha azt az érintett igényli. A fizetendő összeg pedig a mindenkori csatornadíjjal egyenlő. Tehát nem nagy durranás az egész, csak tájékozódni kell.


A szeged.blog.hu vette a fáradságot, és fölhívta a Vízmű illetékesét, az információk onnét valók. Utólag is köszönet érte.