Lépjünk tovább

Lépjünk tovább, hiszen túl vagyunk az önkormányzati választáson, nincs itt semmi látnivaló kérem, dolog van, az élet halad, meg egyéb üres frázisok eldurrogtatása várható.

De hoppá! Mi történt Szegeden? Miért lett Szegeden szoci polgármester, és mitől nyert a koalíció? Vörös Csepel után lette egy Vörös Szeged?

Érdemes kicsit elmélázni, mi is történt. Kik tehetnek arról, hogy nyert a baloldal? Vagy úgy talán pontosabb: milyen okok vezettek a jobboldal ilyen arányú bukásához? Gondoljuk végig: Debrecenben a Fidesz tarolt! Amit lehetett, azt vitt!

Én úgy látom, nincs egy konkrét felelős, nincs egy konkrét ok. Sok kicsi ok van, amit a teljesség igénye nélkül elkezdek felsorolni, és aki akarja, folytassa.

Az első és legfontosabb: nincs az ellenzéknek Szegeden arca. Nincs egy Orbán Viktor, aki mögé fel lehet sorakozni, akire kampányt lehet alapozni - nincs. Időnként előhúz a Fidesz egy-egy Jolly Jokert, aztán ugyanazzal a lendülettel el is süllyeszti valami hátsó zsebbe.

Így kérem nem lehet nyerni! Így még egy ekkora hátszél, mint ami most volt sem segít! Mert van kérem olyan körzet, ahol a Fideszes képviselőjelölt több szavazatot kapott, mint a Fideszes polgármester jelölt! Ez pedig azt jelenti, itt hitelességi problémák vannak.

Aztán ugye ott van következő okként a város legendásan egyoldalú sajtója. A Délmagyarország nyelve mindig attól a fenéktől barna, amelyik épp a Torony Alatt ül a polgármesteri bársonyszékben, nem volt ez máshogy most sem. Dehát miért is lenne, amikor még anyagi juttatások is akadnak a Város Lapjának? A többi helyi sajtótermék súlytalan. Az eseti kiadványok, újságok, nem működnek. A nem baloldali próbálkozások elhaltak.

És ezzel íme egy újabb pont: a városban ott van pénz, ahol van hatalom. És kampány ott van, ahol van pénz. Sajnos Szeged gazdasága tetszhalott állapotban agonizál, ami még működik, az örül, hogy él. Ilyen viszonyok között egy önkormányzat befolyásoló pozícióban van...

Apropó, pénz: Botka jó sok támogatást kiénekelt az országos zsebből, és ezzel mintegy kegyelemdöfésként, kivégezte az ellenzéket. Mert lett autópálya (végre valahára!), látványosan (ám sajnos pocsék minőségben) felújítják a házakat, még az útfelújításra is futotta, miközben szépül a város. Botka, úgy tűnik, jól teszi a dolgát. Vagy legalábbis látványosan. Mert tegyük hozzá: munkalehetőség, az nincs sok.

És itt van az ellenzék nagy hibája: nem tudta felhívni a figyelmet a változás lehetőségére, és nem adott alternatívát. De miért? Mert képtelenek voltak rá! Még csírájában sem születtek meg azok az elképzelések, amik Szegedből fejlődő várost csinálhatnának. És akkor tényleg inkább maradjanak Nagy Sanyiék Botkával az élen, ők legalább valamit tettek.

Lehetne folytatni, mert van még sok kis apróság. De talán látszik: nem egyetlen ember, nem egyetlen ok áll a mostani eredmény mögött.

Viszont Botkáék most erősen támogatott bizalmat kaptak. Jó lenne, ha élnének ezzel, és munkahelyet, sőt munkahelyeket is teremtenének!

Sajnos a másik álmom, mégpedig az, hogy Hódmezővásárhellyel közösen lépjenek az ország-világ elé, megint nem fog összejönni. Nem hiszem, hogy meg tudnának egyezni a régi-új polgármesterek. A két várost a távolság mellett megint a pártállás is elválasztja.