Olvasói levél

Nemrég egy levél landolt postafiókomba. Magát Kovács Istvánnak nevező levélíró arra kért, hogy az általa mellékelt levelet a blog közölje le.
Levele szerint a Délmagyar nem tette meg ezt, bár azt nem írta, hogy elküldte-e nekik, vagy csak föltételezi.
A levelet leközöljük, mert miért ne, bár tartalmaz olyan föltételezéseket, melyeknek utánajárni még nem tudtunk, reméljük sikerül.
A mellékelt levélben lévő u.n. érintett személyek válaszát, levelét természetessen szintén közöljük, ha születik ilyen.
Ime hát a levél:

A tavalyi önkormányzati választásokon egy újszervezet tűnt fel Szegeden: Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület. Vezetője és 2006 októbere óta városi képviselője Apró Juhász János, aki 2002-ben még a MIÉP listavezetőjeként szerzett mandátumot.. Az új egyesület a választási kampányban Nemzeti Kiáltványt fogalmazott meg szóvá téve többek között, hogy „ meg kell állítani a magyar értelmiség lefejezését, a hazájukban való ellehetetlenülést, életterük felszámolását!” Szórólapjaik az újgyarmatosító folyamatok megállítása, a fiatalok életlehetőségének azonnali biztosítása, a létbizonytalanság azonnali felszámolása, az idősek védelme mellett kardoskodtak. Kampányukban hangsúlyosan szerepelt a nemzeti-jobboldali elem, kulturális programokkal, Kárpátia zenekar koncertjével, jótékonysági gyűjtéssel csángó gyerekek javára, felhívás „a többezer éves nemzeti értékek és a magyar hagyomány őrzésére,” stb. Sokszor mintegy jobbról előzték a Fideszt. Tizenhat képviselőjelöltjük ennek megfelelően - zömmel – családi ismerősi körben elkötelezett jobboldaliként megismert szegedi közül került ki. Polgármesterjelöltjük Dlusztus Imre egykori Délmagyarország főszerkesztő lett. Kampányuk eredményeképpen képviselőjelöltjeikre 1342, polgármester- jelöltjükre 2519 szavazat esett.
A szegedi politikát jobban figyelők számára az igazi meglepetés a választás után érkezett. A mélymagyar szittya érzéseiről oly gyakran hangot adó Apró Juhász János a hirdetett nemzeti összefogást és nemzeti egységet az MSZP-vel és az SZDSZ-szel lelte meg! Látványosan a szegedi közgyűlés kormánypárti, MSZP-SZDSZ-es térfelén foglalt helyet, fizikailag is elhatárolódva az ellenzéktől. Hogy mindez nem tévedés azt szavazataival is bizonyította. Lényegében minden baloldali előterjesztést támogat, így a decemberi Botka-csomagot meghozó közgyűlés névszerinti szavazásánál büszkén mondott igent többek között az ötvenöt százalékos távhődíj-emelésre a tömegközlekedési tarifák drasztikus növelésére és az önkormányzati lakbér megháromszorozására! Az az 1342 szegedi akiknek voksával a kicsiny birkaterelő a képviselői székbe jutott megbizonyosodhatott, hogy egy csúnya átverés áldozata lett. Az ellenzéki, gyakran még a Fidesszel is elégedetlen választók politikai akaratából végül ténylegesen a szocialisták növelték közgyűlési táborukat!
Mit is idézett találóan Tamási Árontól Apró Juhász a kampányában? „Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan.”