Szeged - közélet, kultúra, politika, sport...

2016\11\26

Tápai búcsú '86

Több változáson átment a Városi TV és a Tápéi búcsú is, de mindkettő még töretlenül működik! Ezen kis film visszatekintés a nem is oly régi múltba, bár a 30 év, az 30 év. Jó szórakozást, múltidézést!

történelem város Tápé

2016\03\11

A múlt elmúlt, a jelen a foci, a jövőt Isten se tudja...

A szegedi Dóm felújítása, egy fontos esemény volt, és szakrális jellege mellet a Város idegenforgalmának is jót tehet. Ezen előremutató beruházás viszont számos érdekes, és kevésbé felemelő mellék szállal is rendelkezik.

 

Egyrészt ugye volt a templom előtti földmunkáknál talált, feltehetőleg az egyik legrégebbi szegedi templom maradványainak megtalálása, majd „szakszerű” betemetése. Se az idő, se a pénz nem tette lehetővé, hogy a régészek rendes feltáró munkát végezhessenek.

Következő érdekesség, a Dóm nem teljes felújítása. Míg egy része csillog-villog, addig más részei továbbra is romos állapotban vannak, és mindez kívülről elég szépen látszódik.

 

Az altemplom és látogató központ átadása után, azok akik ellátogattak oda egy majdhogynem üres, unalmas „kiállításban” gyönyörködhettek.

 

Ezen űr kitöltésére, azaz érd

ekes kiállítási tárgyak bemutatására biztos van elképzelés, és a jövőben remélhetőleg bővítik a megtekinthető tárgyakat, és azok nem a foci tárgyköréből jönnek majd, de egy kiállításra érdemes tárgy, pontosabban szobor helyzete mondhatni siralmas.

 

A Délmagyar cikke szerint, a Szentháromság szobor, mely 120 éve a hívők adományából készült, és jelenleg a Város tulajdonát képzi, méltatlanul, egy a jövőbeni szegedi foci stadion helyén lévő raktárban hever törötten, elhanyagolva...

 

Az Egyháznak egyetlen számomra elfogadható kérése lehetne ez ügyben, mégpedig, hogy a Város adja át a tulajdonában lévő szobrot, újítsák fel közösen, vagy az Egyházmegye pályázat útján, vagy a hívek adományából, és állítsák ki a látogató központban!

 

Úgy tűnik, jelenleg nem ez irányba indultak el a tárgyalások...

 

Reméljük, hogy az Egyházmegyének a Szentháromság lesz annyira fontos, mint a Fociakadémia!

 

Délmagyar cikk.

érdekes kultúra történelem

2016\03\09

A szegedi óvodabezárásokról

Hetek óta téma a szegedi óvodaigazgatóság által megszellőztetett, és azóta a városházán megtárgyalt óvodabezárás.

 

A pártok, az igazgatóság, és 1-2 érintett szülő elmondta véleményét, és az egészből annyi vonható le, hogy mivel csökken a gyereklétszám, ezért csökkenteni kell az óvodák számát is, amit a várost vezető pártok támogatnak, mindenki más ellenez.

 

De mit is üzen nekem a Város ezen hozzáállása? A csökkenő gyereklétszám a csökkenő lakosságszámra, és vagy az elöregedő városokra jellemző. A jelenlegi városvezetés alkalmazkodik a helyzethez, ami első meggondolásra nem is tűnik rossz elképzelésnek.

 

Én viszont javasolnék egy másik utat! Ez az út a lakosság szám csökkenésének megállítása, és megfordítása! Ehhez jó kezdet lenne a CSOK 10+10 keretében történő olcsó, ne adj Isten ingyenes telkek kijelölése a Városban úgy, ahogy azt sok környező település is teszi. Már csak azért is lenne ez időszerű, mivel a környező települések ilyen jellegű programjai pont az érintett családokat szívják el a Városból, és a Városnak erre nincs semmi válasza.

 

Botka László sokszor mondta, hogy fejleszteni, beruházni, vagy bármit kezdeni a várossal akkor kell, ha van kiírt pályázat rá, vagy más külső lehetőség, mert hogy Szegednek nincs elég pénze egy bármilyen önerős nagy beruházáshoz. Nos, most helyzet van, és a telkek, ha kedvezményesen adják azokat, még pénzt is hoz, a Város lakossága és értéke pedig nőhet, ezáltal a gyerekszám is nőhet, és az óvodákat nem kellene bezárni, ami bár most elbocsájtásokkal nem jár állítólag, de munkahelyek megszűnésével igen...

 

Polgármester Úr! Nézzen a jövőbe, és nézze a Város érdekeit, hagyja a napi párt politikát másra!

vélemény város botka lászló

2016\03\06

Vagyonosodási vizsgálat Botka László ellen

Értem Én, hogy a Fidesz helyi szervezete nem talál fogást a jelenlegi polgármesteren. Értem Én, hogy a Fidesz szegedi szavazótáborának van egyfajta elvárása a helyi szervezet irányába, hogy valamit tenni kellene. De amikor az ellenzékinek nevezett, azaz nem kormánypárti média hétről-hétre hozza a hasonló fideszes ügyeket, melyekre egy kézlegyintés a válasz, vajon tényleg kell-e ez, és így kell-e ezt?

Már csak azért is érdekes, mert egy nem régiben hozott törvénymódosítás értelmében, vagyonosodási vizsgálatot magánszemély esetében akkor lehet indítani, ha az illető kezdeményezi Önmagával szemben, avagy vagyon elleni nyomozás van az illetővel szemben. Jelenleg egyikről sincs információ, azaz Botka László nem kért maga ellen vizsgálatot, és arról sincs hír, hogy nyomoznának ellene.

Amúgy a hírek szerint két értékes ingatlant kapott a szüleitől a múlt évben. Logikusan, akkor nem a szüleinek a vagyonosodását kellene vizsgálni?

politika fidesz botka lászló

2016\02\23

"Kizökkent az idő; - ó, kárhozat!"

Szegeden újabb emlékszoba nyílik, egy történelmi személy számára. Gyorsan összeszedtem, kiknek van jelenleg emlékszobája Szegeden, íme egy biztosan nem teljes lista:

 

Szent-Györgyi Albert Emlékszoba

Bartók-emlékszoba

Móra Ferenc emlékszoba

Neumann János emlékszoba

 

Most ezen személyek sorába felvehetjük: ifj. Komócsin Mihály elvtársat is..

 

Az emlékszoba a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében kapott helyett, kéretik az áthallásokat nem meg hallani, hiszen nem Botka László kezdeményezte...

 

Na de, miért is ez az emlékszoba, tehetnénk fel a kérdést, hiszen az emlékszoba egy adott személy, adott téma emlékezetének megőrzése végett szokott létrejönni, lásd a fenti már meglévő szegedi emlékszobákat. De ez nem, ez az emlékszoba, és tárlat más miatt van „A tárlattal a kormányhivatal a kommunizmus áldozatainak február 24-i emléknapja előtt tiszteleg. Az összeállítás az egykori megyei tanácselnök és megyei pártbizottsági titkár, Komócsin Mihály hajdani dolgozószobájában kapott helyet.„

 

Tehát egy kommunista elvtárs emlékszobája a kommunizmus áldozatainak állít emléket! Remélem a holokauszt áldozatainak emlékére nem egy Hitler emlékszobát rendeznek be, bár ezek után...

 

És végül még egy érdekesség: „A kormányablak nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható, vagyis hétfőn 7 és 17, kedden, szerdán és pénteken 8 és 20, csütörtökön pedig 8 és 18 óra  között. Regisztráció viszont szükséges; bejelentkezni a titkarsag@csmkh.hu címen vagy az 562-606-os telefonszámon lehet.” Azaz ingyen bemehetsz, csak előtte regisztrálj! Vajon mit kérdeznek a regisztráció kapcsán, vajon mi lesz a regisztrációs adatokkal, ki kezeli azokat? Sok-sok kérdés, mely kapcsán a válasz akár az is lehetne, hogy „Emlékezz, régen így működött, tudod a Nagy Testvér!”

 

A tiltott jelképek nagy nyilvánosság előtt történő megjelenítésének tilalma miatt képeket nem, de két cikket ide teszek, továbbá a Kormányhivatal hivatalos meghívóját, e jeles emlékszoba megnyitójáról.

 

Délmagyar cikke

Szegedma cikke

 

vélemény kultúra történelem

2009\11\11

Szeged domain, meg ami mögötte van

Avagy sok hűhó semmiért?

 

Amióta Szegeden elkezdtem foglalkozni az Internettel, azóta van terítéken a www.szeged.hu domain tulajdoni kérdése.

 

Mint azt bizonyára mindenki tudja, annak idején, még a domain regisztrációk szabályozása előtt, bejegyezte egy magán személy, majd pár ezer forintért eladta azt. Majd teltek-múltak az évek, város vezetők jöttek, mentek, és mind megakarta szerezni a Városnak a domain nevet. Mindenki tudta, hogy a városnak járna, csak hát a jog, az nem visszamenőleg szabályozott annak idején.

 

Lássuk, most kié a jog:

 

domain-használó:Médiaweb Kft.

 

Részletek: itt

 

De miért is érdekes ez?

 

Azért, mert változtak a dolgok:

 

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (6720 Szeged Széchenyi tér 10-11) mint kérelmező által a Médiaweb Kft. (6722 Szeged Moszkvai krt. 32/A) Kérelmezett ellen a szeged.hu domain név tárgyában indított Regisztrációs Döntnöki eljárásban a Regisztrációs Döntnök meghozta az alábbi

Döntést

A Regisztrációs Döntnöki Tanács a szeged.hu domain nevet a Médiaweb Kft.-től, mint Kérelmezettől  visszavonja, és azt a Kérelmező Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatára átruházza.

A Regisztrációs Döntnök felhívja a Kérelmező figyelmét arra, hogy a domain név átruházására e döntés alapján is csak akkor jogosult, ha eleget tesz a Domainregisztrációs Szabályzat 7.1. a.) és c.) pontjaiban írt feltételeknek, azaz a domain név fenntartására valamely Regisztrátorral szerződést köt és ezt a tényt a Nyilvántartó felé igazolja.

Részletek: itt

 

Azaz már a Városé, de mikortól is?

2009. április_23.

 

Tehát, akkor most mi van?

A verzió, hogy Bírósági eljárás van a Város és a Médiaweb között a domain tulajdonlása miatt.

B verzió, valaki nem végzi rendesen a munkáját a Torony alatt

C verzió, megegyezés folyamatban peren kívül, pedig ez már okafogyott.

 

Ha valaki tudja a választ, írja meg bátran

érdekes város közhasznú

2009\10\01

Szuper! Lézer Szegeden

Végre valami, ami EU-s és egyben egyetemes is. Mint arról értesülhettünk, egy érdekes pályázaton nyertünk. Érdekes és értékes, hiszen ez talán föllendítheti a szegedi Fizikus képzést is, ami az elmult években kicsit kezdet ellaposodni, mivel kevesen jelentkeztek. Emlékszem voltak próbálkozások fizika bemutatókkal a város különböző részein, Újságban megjelent, beküldhető feladatok, melyek mind-mind a fizika, mint tudomány népszerűsítését tűzték ki célnak, és ezáltal az SZTE fizika szakjai irányába próbáltak minnél több diákot terelni.

Ezen beruházás talán meghozza a várt áttörést, és egyre többen fognak fizikusnak jelentkezni, me az sose árt...

És itt egy link, ami jó és témába vág

érdekes ajánló egyetem

2009\03\27

Szeged Sajtóközlemény

Az alábbi közleményt mniden komment nélkül közlöm, ahogy azt már többszőr megtettem, amennyiben hasonló kérés érkezett.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Ligetfürdő Civil Munkacsoport Sajtótájékoztatójáról a

Milleniumi Kávéházban,
Szeged, Dugonics tér 12.

Időpontja: 2009. 03. 27.-én 13h

A Ligetfürdő Civil Munkacsoport 2009. március 20.-án tartott Sajtótájékoztatóján megjelent Szabó Sándor, Szeged MJV. Polgármesteri Hivatal Kabinetfőnöke, és átadta a sajtó jelenlévő munkatársainak az Önkormányzat és a Ligetfürdő Kft. Sajtóközleményét. A közleményben politikai jellegű kijelentések hangzanak el, melyre csoportunk csak annyiban óhajt reagálni, hogy elképesztőnek tartjuk, ha egy felelős városvezetés a civil szerveződéseket politikai pártokkal összeköti, és azonosítja, ahelyett hogy a konkrét ügyre adna érdemi választ.
A csoport véleménye az, hogy a Sajtóközleménynek politikai célja az, hogy a civil szerveződéseket beskatulyázva, azok működését politikai célúnak tűntesse fel, azon felül hiteltelenné tegye.
Azonban a csoport úgy véli, hogy azon kijelentés, miszerint a csoport, illetve a nyomozás kezdeményezőjével szemben az érintettek „jó hírnevének csorbítása miatt a nyomozás lezárása után azonnal feljelentést tesz hamis vád bűncselekménye miatt” kimerítheti a Büntetőtörvénykönyvbe ütköző Rágalmazás és Becsületsértés fogalmába tartozó cselekményeket.
Sem a nyomozást kérő társunk, sem mi konkrétan senkit nem vádoltunk meg, a jó hírnév csorbítása pedig azért nem állhat fenn, mert jogszabályban rögzített állampolgári joggal éltünk, mikor megkértük a nyomozóhatóságot a vizsgálatra.
Ezért tegnap az Országos Rendőr-főkapitány úrhoz fordultunk és vizsgálatot kértünk ismeretlen tettes ellen annak megállapítására, hogy a nagy nyilvánosság előtt elkövetett Rágalmazás és Becsületsértés a Sajtóközleményben megfogalmazott konkrétnak tűnő kijelentéssekkel megvalósult-e.
A konkrét Ligetfürdő-ügyben az úton hívjuk fel a nyilvánosság figyelmét Ligetfürdő medencéinek értékmegállapítása ügyében. Azt, hogy a SZUE nagy medencéjét 21.848.400 forintos értéken apportálják, elképesztőnek tartjuk! Ez a nagy úszómedence esetében 37.800 forintos árat jelent!
A szegedi vezetők a Ligetfürdő 3042 négyzetméternyi medencefelületét 138.609.150 forint értéken vették ki a köztulajdonból. Azaz szerintük a medencék átlagos négyzetméterenkénti ára 45.500 Ft.
Szakértői vizsgálat az ügyben folyamatban van, a további részletekről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogjuk.
 

politika hír város

2009\03\23

A Föld Órája - Szeged is csatlakozik

A Föld Órája egy kezdeményezés, melynek célja -szerintem jelképes célja- a földi klímaváltozás elleni küzdelem. A csatlakozók vállalják, hogy egy adott napon, egy adott időben 1 órára minden lehetséges elektromos eszközt kikapcsolnak. Ennek a leglátványosabb eleme a városok közvilágításának lekapcsolása lehet.

Idéntől Szeged városa is csatlakozik, melyet csak díjazni tudok, bár mint mondottam ez jelképes akció csak, hiszen, ha mellé vesszük a DMOnline egy másik cikkét, azért itt mást is, többet is lehetne tenni, pláne, ha a világgazdaságválságot is figyelembe vesszük. (Itt persze nem kívánok kitérni a város és a megye közti politikai ellentétre, mert szerintem itt nem a politikának kellene előtérbe lennie...)

Tehát aki csatlakozni kíván, az március 28-án, szombaton este 20:30 tól 1 óra hosszáig csökkentse minimálisra a villamos energia fölhasználását. A szeged.blog.hu is ezt teszi!

És álljon itt egy bővebb fölhívás:

Felhívás a „Föld Órája” akció támogatására

A 2009-es év a Csillagászat Nemzetközi Éve, amelynek egyik sarokpontja a csillagos égbolt védelme. Ezzel nem csak az éjszakai látványt védhető meg, hanem a földi környezet is. Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, és mindenki érzi a szélsőségessé váló időjárás hatásait. Ezért a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy városukkal, településükkel csatlakozzanak az akcióhoz, amely jól látható módon hívja fel a figyelmet a problémára.
2007-ben több mint kétmillió Sidney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta egy órás időtartamra a nélkülözhető fényeket. A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet irányításával az idén már másodszor indul világméretben is a „Föld Órája” akció. Tavaly több hazai város, köztük Budapest és intézmény csatlakozott az egy órás világításcsökkentéshez. Nagyon hasznos lenne, ha ebben az évben még több település, intézmény, vállalat és a lakosok is csatlakoznának a nemzetközi akcióhoz, és március 28-án, szombaton este 2030-tól kezdve egy órányi időszakra kikapcsolnák a köz-, a vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető fényeket.
 

 

 

érdekes ajánló város

2009\03\18

Változik Szeged 2.

Suttog a város. Azt suttogja, hogy egyre többet suttognak. Most azt hallottam, hogy azt suttogják, hogy a Nagykörút Klapka tér és Ősz utca közötti szakaszán új Lidl áruház épül.
Ami tény, hogy bontanak, de nagyon, és sokat. Tény, hogy a Klapka téri kis ABC elbontása óta, a környékbeliek szeretnének egy élelmiszer boltot…. De biztos ezt akarták? Csak remélni lehet, hogy a 43-as út, és a Szegedet elkerülő út hamarabb készül el, mint az áruház, hiszen az autóforgalom csak nőni fog, és ha a kamionok maradnak a körúton, akkor lesz ott trafic jam az biztos.

 

Tehát egyrészről örüljünk, hogy lesz új áruházunk, még ha nem is Lidl, de szomorkodjunk, hogy hol lesz. Valahogy nekem nem fér bele a Nagykörút utca képébe egy ilyen vagy hasonló áruház, szép betonparkolóval.

szavazás város boltok

2009\03\15

Szegedi bulik, koncertek 2009. március 16-22

Na akkor ahogy ígértem már egy-két embernek, elkezdem összegyűjteni, és itt publikálni a szegedi bulikat, koncerteket. Mint látható, a lista még nem teljes, de majd szép lassan bővül, és egyre több helyszín aktuális programja fölkerül. Célom, hogy könnyebb legyen tervezni az estéket, így délelőtti, délutáni program csak akkor kerül fel, ha akarom én...

Tehát a táblázat: 2009. március 16-22-ig.

ajánló buli város

2009\03\15

Környezetvédelem

Alább szeretnék egy kérést közölni, melyet a Hulladék munkacsoporttól kaptam.

A különböző érdekcsoportok évek óta vitatkoznak azon, hogy mi legyen az italcsomagolások sorsa. Mindenki mondja a magáét, de a fogyasztók véleményére senki sem kíváncsi. A HuMuSz számára egyaránt fontos a környezet védelme és az emberek véleménye, ezért kérjük, kattintson a linkre, és töltse ki ezt a rövid kérdőívet! Sőt, arra is kérjük, hogy juttassa el a linkjét minden létező levelezőlistára, fórumra, hogy minél többen mondhassanak véleményt.
http://href.hu/x/8gbg
Köszönjük! A HuMuSz csapata

ajánló közhasznú jófejség

2009\03\15

Változik Szeged 1.

Ha az ember ritkán jár a városban, néha-néha találni új szobrokat, új felújításokat, új területrendezéseket. Ha az ember Szegeden tölti napjait, akkor ezek nem annyira feltűnőek, de aki csak ritkán jár itt, azok bizony kapkodhatják a fejüket, ha a változásokat nyomon kívánják követni. Most egy-két postban bemutatok néhány változást, mely az elmúlt időszakban történtek Szegeden.

Első legyen Wass Albert szobra, melyet a Kálvin téren, a "Kakasos" templom kertjében avattak 2008. októberében. Az avatáson ott járt a DmOnline is, akik még videóztak is.
 

kultúra város képek

süti beállítások módosítása